Kunsthal KAdE verhuist definitief naar het Eemhuis

Gemeente Amersfoort en de Stichting Amersfoort in C zijn het definitief eens geworden over de verhuizing van Kunsthal KAdE naar het nieuwe Eemhuis aan het Eemplein in het Oliemolenkwartier. Met de verhuizing begin 2013 zal Kunsthal KAdE groeien van 1500 m2 naar 2400 m2 met betere museale voorzieningen en meer ruimte voor kantoren, werkplaatsen en opslag.

De mogelijkheid voor de verhuizing van Kunsthal KAdE paste in een herbezinning op de culturele functies van het Eemhuis. Toen de plannen voor een poppodium en een uitvoeringszaal wegvielen, sloten de vrijkomende ruimten aan bij de wens van Amersfoort in C voor een alternatieve locatie voor KAdE. Op de huidige locatie in het gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan het Smallepad kampt de kunsthal met onder meer facilitaire problemen, die in de nieuwbouw van het Eemhuis kunnen worden opgelost.

AFBEELDINGEN EEMHUIS
Impressie Eemhuis door architectenbureau Neutelings Riedijk

Eemhuis

Naast de kunsthal worden Archief Eemland, Scholen in de Kunst en bibliotheek Amersfoort gehuisvest in het Eemhuis. De vier organisaties behouden de eigen autonome identiteit, maar zetten in op optimale synergie binnen het gebouw. De afgelopen periode is al constructief samengewerkt om de inpassing van KAdE mogelijk te maken. Het gebouw is een ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau Neutelings Riedijk. De inhuizing van KAdE wordt gerealiseerd binnen het budget en de planning voor de bouw van het Eemhuis. De formele overeenkomst waarmee de afspraken zijn vastgelegd is getekend door wethouder Mirjam Barendregt en Kees Spaan, voorzitter van de Stichting Amersfoort in C.

Slagvaardiger

Kunsthal KAdE is buitengewoon tevreden met de aanstaande verhuizing. Ze verwacht aan het Eemplein slagvaardiger te kunnen opereren. Het expositiegebied neemt niet wezenlijk toe in vierkante meters, maar wel in benutbaar wandoppervlak. Het daglicht van het RCE-gebouw wordt ingewisseld voor kunstlicht in het Eemhuis, maar het idee van ruimtelijkheid dat de ruimtes aan het Smallepad definieert blijft aan het Eemplein overeind. Het gemis aan werkplaats, opslag, expeditieruimte en kantoorruimte in het huidige gebouw wordt in de nieuwbouw volledig opgelost. Daarnaast wordt de winkelruimte fors verbeterd, krijgt de horeca meer ruimte en komt er een goed geoutilleerd auditorium. De horeca en het auditorium vervullen ook voor de andere drie Eemhuis-partners een belangrijke rol en zijn van meerwaarde voor het totaalconcept.

 

woensdag 6 april 2011