Lezing over musicus Tollius

 

Kom op zondag 29 oktober naar het Eemhuis naar de lezing over Joannes Tollius door Simon Groot. Simon Groot promoveerde op het leven en werk van deze Amersfoortse musicus en is artistiek leider van het Hemony Ensemble in Amersfoort.

Na afloop van de lezing over Joannes Tollius geeft Daan van Vliet, muziekdocent van Scholen in de Kunst, samen met zangeres Tanja Obalski een concert. Zij brengen liederen ten gehore van Nederlandse componisten en enige Italiaanse componisten die tijdgenoten zijn van Tollius. Meld u aan via archiefeemland@amersfoort.nl.

jtollius jpgmediaclass masthead d50ac84d8fe6747257610e6cef440fa5384dc96d

Joannes Tollius
De Amersfoortse musicus Joannes Tollius (ca. 1555-ca. 1620) was al op jonge leeftijd muzikaal leider in Amersfoort. Toen de stad zich in 1579 aansloot bij de Nederlandse Opstand en de kapel waar hij werkte werd toegewezen aan de protestanten, verloor hij zijn baan. Niet lang daarna zou hij naar Italië vertrekken. Hij werkte in Rieti (1583-1584) en Assisi (1584-1586) als koormeester en in Rome (1586-1588) en Padua (1588-1601) als koorlid (tenor). In 1601 vertrok hij naar Kopenhagen, waar hij een buitengewoon goedbetaalde functie aan het hof van Koning Christian IV kreeg.

Tanja Obalski
De Duitse sopraan Tanja Obalski kreeg haar eerste zang- en dwarsfluitlessen in haar geboortestad Lippstadt.
Zij studeerde aanvankelijk dwarsfluit aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg; daarna solozang aan het Conservatorium van Amsterdam. Haar docenten waren Margreet Honig en Howard Crook. Tanja Obalski specialiseerde zich vervolgens aan hetzelfde instituut in de historische uitvoeringspraktijk van de barokzang en rondde in 2003 haar studie succesvol af. Zij volgde verder masterclasses van o.a. Jill Feldman en Emma Kirkby.
In 2005 was zij laureate bij het Concours International de Chant Baroque de Chimay en in 2007 finaliste van het oratoriumconcours “Nederlandse Vocalisten Presentatie”. Als soliste is zij te horen in oratoria, cantates en kamermuziekconcerten zowel in Nederland als daarbuiten.

Daan van der Vliet 
Daan van der Vliet (1968) studeerde klassiek gitaar aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Wim Pfister en Lex Eisenhardt. Hij behaalde in 1997 zijn diploma voor Uitvoerend Musicus. In het schooljaar ‘95/’96 studeerde Daan van der Vliet tevens aan het conservatorium "Lorenzo Perosi" te Biella (Italië) bij Angelo Gilardino. Tijdens zijn studie volgde hij zowel masterclasses als zomercursussen; o.a. bij Roberto Aussel, Oscar Gighlia, Angelo Gilardino, Tilman Hoppstock, Luigi Biscaldi en Raphaëla Smits. Tijdens zijn studie hield hij zich ook bezig met de elektrische- en de flamencogitaar. In 2002 begon hij theorbe te spelen bij Jorge Oraison en vanaf 2005 bij van David van Ooijen. Daan van der Vliet geeft vooral concerten met ensembles in vele combinaties.